Titel: Såggubben.

Meddelare: Mikael Hallberg  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Edsele

Hemma i vår by, Gideåberg, har de gammalt i världen haft två s.k. "Grovblasågar", en ovanför byn och en nedanför. I den ena av dessa, vilken minnes jag ej, lärde det gammalt i världen ha varit smått besynnerligt. Bäst sågen gick i fullt, tvärstoppade den, och det var alldeles omöjligt få den i gång. Gick man så in i sågstugan och vilade en stund, kom den lös av sig själv. En gång inträffade detta missöde för en, som hette Anders Andersson och honom minnes jag. Han tog sig för att undersöka på alla håll: i vattenrännan, i vattenhjulet och överallt, där det kunde tänkas ha slagit, men allt var, som sig borde. Han skulle just gå in och vila, han, som de andra måst göra, han fick se en liten stackars gubbe, som stod och höll fast vevaxeln med en skuldra. Anders Andersson tillsade gubben i Guds namn att ge sig åstad. Det gjorde han ock. Från den dagen gick det alltid bra att såga.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen I.