Uppteckning nummer NM-KHA01348

Meddelare: Jon Jonsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Telje

Det var så långt tillbaka i tiden, att de ej hade någon bro över Östersundet i Storsjön. Skulle de så ha en kyrkklocka till Frösön, och den körde de på isen, men isen var för svag, så att klockan for ned igenom. De satte på den linor och rep och halade upp den i vattenbrynet, men då gick repen av tag på tag. De kunde inte få upp klockan. Det blev så svårt, att, om de födde upp två oxar med sötmjölk, tills de var tre år gamla, så skulle de med dessa kunna köra upp klockan. Var det så en mäktig en, som lät föda upp de där oxarna och gav sig då i väg med dem till platsen Storsjön, där klockan låg, allt gick bra från början. De höll just på få upp klockan, men då stöp den ena oxen och klockan for ned igen. Då måste pigan, som skött om dem, bekänna, att hon en gång sköljt kring stävan med vatten och givit den ena oxen. De fick aldrig upp klockan, så den ligger väl där ännu.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner II.