Titel: Om pastor Brandell.

Meddelare: Folkskolelärare Mikael Hallberg  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Den lede hade kommit in i ett hus och höll där ett hiskeligt leverne. Man hade haft dit prästen i socknen, att han skulle driva ut den onde, men han mäktade ej. Även prästen från grannsocknen var dit i samma ärende, men misslyckades, han med. Så skickades bud efter Brandell, vilken ock anlände. Han lät bädda åt sig i spökrummet, gick och lade sig med ett tänt ljus på bordet och bibeln uppslagen. B. låg och läste en annan bok. Bäst det var slogs bibeln igen, så att det small. B. öppnade den åter och fortsatte så att läsa. Då var det tyst och lytt. Så släckte han ljuset och lade sig att sova, men han hade ej legat länge, förrän bibeln åter slogs igen. B. steg upp, öppnade bibeln ånyo och så läste han väl några märkvärdiga verser, men vad det var, det vet jag ej. Lade han sig igen. Om en stund fick han höra, att någon höll på med bibeln utan att kunna få ihop den. Det tog i, så att knakade i hela huset, men förgäves. Sägnen hörde jag som barn berättas hemma i Edsele.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner II.