Titel: Bjäran.

Meddelare: Folkskolelärare Mikael Hallberg  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Bjäran.
(Sätt att göra den. Sätt att hämnas på den, som har den).

En gammal gumma hemma i Edsele (i Ångermanland) sade, att bjäran skulle göras av tråd, som var spunnen av sju olika slags hår. Tråden skulle hopnystas till ett runt nystan och i detta drypas tre bloddroppar ur vänstra lillfingret. Sedan skulle man rulla den utefter golvet mot sig och säga: "Du skall för mig på jorden rinna, och jag skall för dig i helvetet brinna". Då blev det liv i bjäran och han hoppade över dörrtröskeln och drog sen mjölk och grädde åt ägaren, så länge, den levde. Man trodde, att en släkting till ovan nämnda gumma skulle ha bjäran. Nu är tron den, att då bjäran sugit i sig mera mjölk, än han orkar bära, skall han må lämna efter sig en del. Folk tror, att en slags gul svamp, som hastigt växer upp på marken, är just detta och kallar den därför "bjäraskit". Träffar man på en sådan "rusa" och sätter sig och skiter i den, skall detta komma direkt i dens smörkärna eller gräddbytta som har bjäran. En gubbe hade prövat detta. Jo, han hade en längre tid ej haft någon nytta av sina kreatur. Orsaken skulle vara den att de blev bjärasugna. Så hittade han en dag en bjärarusa och gjorde som han blivit lärd. - Från den dagen påstod han, luktade det folkskit ur gräddbyggan åt förut nämnda misstäkta käringen. Jag har hört detta av gubben själv.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen.