Titel: För "råkt för"

Meddelare: Folkskolelärare. Johan Edvard Östman  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Bjästa

Jag fick en gång ett kliande utslag på benet. För roskull gick jag till en gumma, som jag visste brukade "laga." Hon sade, att jag "råkat för." För att utröna, VAR jag "råkat för," tog hon en sten ur VATTEN, en ur JORDEN och en OVAN jord (ur luft). Dessa värmde hon upp i eld, så att de blev heta och släppte dem i var sitt vattenkärl. Den, som det fräste mest om, angav, vilket element jag råkat för. Det var i vatten, sade hon. Så lade hon nio saltkorn i munnen på mig, förde det kärl, i vilket stenen "ur vattnet" var avkyld, nio varv runt omkring mig. Sedan fick jag spotta ut saltkornen i vattnet, varefter hon gick ut på bron och kastade det baköver vänstra axeln.