Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

Pank gör man utaf söt mjölk. Då har man den i en kittel och värmer upp den, så att det blir en 30 gr. Tar af den då, och så får det stå en half timme och löpa. Sen häfvar man den på spisen igen, så att det får koka, men då måste man stå och vända den, så att det inte fastnar vid botten, till dess det kokar, men då får det koka som det vill så att det minst blir hälften från hvad det var från början. Sen gör man smältan (= afvredning) utaf hvetemjöl och lite färsk grädde och kokar det då är det färdigt, då blir det tjockt. Det är det sista man gör när man skall fara från byvallen. Har man inte sånt då man kommer från byvallen, då har det minsann inte varit någon bypiga.

Anmärkning: Längre upp i Jämtland kallar de det för "grynost". "Gabb" i Färila, Helsingland.

Nordiska museet. Frågelista. Husliga sysslor I. Matlagning och matordning.