Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NHA01431

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: --- går bopigorna tillsammans och anställer olika …….

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kristina Halvarsson  År: 1918

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

--- går bopigorna tillsammans och anställer olika sorters tidsfördrif och nöjen. Någon gång under sommaren faller det dom in att på ett mystisko sätt utforska deras blifvande följeslagare genom lifvet och om de skola få någon sådan, eller hvilken af dom skola blifva utan, blifva först förlåvad, gift, rik eller fattig m.m. För att få reda på allt detta kokar de en pinnvälling. Denna välling hade klimpar i hvilka vore inlaggda pinnar med namn på, en klimp innehöll en ring, en annan salt, och en annan aska, en skefte och en trasor. Den som då vid spisningen af vällingen, fick en klimp med pinne skulle få till man den som hade sitt namn på pinnen. Den som fick klimpen med ringen i blef först förlåvad, och den med salt i blef rik, och den med aska i fattig och den med skefte +) i kom att "ligga bort sig" d.v.s. ogift få sig ett barn, och med trasor, en slarvaktig man.

+) Skefte är en växt från torr och grusig jord som af bopigorna användes vid skurning i stället för skurborste. (Avskr. såsom ovan 3/11 18 L.H.)


Nordiska museet. Frågelista. I vall.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA1431


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KYRKOINTERIÖR KYRKA DOPFUNT

KYRKOINTERIÖR KYRKA

BERG

Ljuster

Skära

Ljuslåda