Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

Vi bodde i tocke störs med eldpallen midt på. Dom löpte bark utaf granen och la på backen in i störs på bare backen fanns ej golf. De la granlöpe eller stora flakor af bark på backen. Va bänkar omkring väggen, en lafve först där man hade sängen och hade den afbalkad så lång som bädden skulle vara, och hade den bädden som en verklig säng med kuddar. - På den andra änden har man kärl, tråg, byttor och mjölkkärl oppresta, och så är det bänkar kringom till att sitta på, som sitta fast kring väggarna. Under den bänken lägger man granbar, byter om för hvar helg, så att det skall vara snyggt. På 1885 var sista året jag var i buan och var till störs.

Man skulle göra länkar, man skulle göra tragor, allt skulle hvara ute på väggen kuntar som man begagnar när man getar ute i skogen. (Tragor gjordes af granris, band ihop den för att skura i stället för borste). Länkar det band vi "kuan" med, var att vri och göra l? af små smalar björkar.

Nordiska museet. Frågelista. I vall.