Titel: Millanann betyder …….

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kristina Halvarsson  År: 1918

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Millianann betyder en tid af evika två veckor i augusti månad då boskapen förts hem från bovallen de vistas i från våren, och under dessa veckor begagnas beten som finns i närheten af byn. Därefter "boföres" till en annan bovall där vistelsen bliver några veckor och sedan boföres till första bovallen igen för att "löta" af "groen" som vuxit upp efter slättern på vallen. Den sista söndag som då inträffar i bovallen kallas för "lötsöndan" och är riktig storhelg, för då går boskapen inne på vallarna och bokullorna får vara hemma och mottaga besök af pojkar och flickor från byn, då dans och nöjen utövas som afskedsfest från bovallvistelsen för året. Den söndagen som infaller under millanann är också en storhelg både för gamla och unga.

Nordiska museet. Frågelista. I vall.