Uppteckning nummer NM-SHA01429

Upptecknare: P. Johnsson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Den infödde Haveröbon vill för intet vilkor lämna sin fädernebygd och sitt barndomshem. Måns Andersson i Viken blev, då han ej ville sälja avverkningsrätten till sin skog, av herr Dickson bjuden 16.000 rdr för sitt hemman. Anbudet var frestande och han for vida omkring för sökande efter ett annat ställe, men fann intet, där han trodde sig kunna trivas. Likaså Hans Persson i Harnäs. Han blev bjuden 10.000 rdr för sitt hemman och då frågade jag honom varför han ej antog anbudet då han för den summan kunde få ett vida fördelaktigare hemman ned i landet, sade han: "Nog kan det kännas svårt här i Haverö ibland, men så är det väl någon gång bättre än på andra ställen och dessutom skulle jag aldrig ha fått farfadern med mig".

Nordiska museet. Frågelista. Pehr Johnsson. Folkminnen XII.