Uppteckning nummer NM-MEU13516

Titel: "Nattfrierier":

Socken/stad: Torp

I gången tid och förmodligen allt fortfarande kom knappast något äktenskap till stånd utan att kontrahenterna längre eller kortare tid delat säng med varandra lördags- och ofta söndagsnätterna. Han gick alltid till henne. Det kallas att "gå utpå". Med detta började pojkarna i regel, så fort de gått och läst för prästen och följaktligen utan att ha några giftastankar. Pojkens motiv vid den åldern var nog endast att demonstrera sina känsla att hålla på vara karl. Innan han hade sin sak klar med prästen, var det nog bäst, att han höll sig hemma alla nätterna. Ingen flicka skulle ha låtit honom få stanna, de äldre pojkarna skulle ha kört hem honom, och om far hade fått reda på hans tilltag, hade han förmodligen fått smaka björkriset på bara ändan. Enstaka undantag från regeln äro dock kända. Med flickan förhöll det sig på enahanda sätt. Så länge hon inte var "lässin", var hon tabu för varje normalt funtad av motsatta könet.

Avskrift av Nordiska museet ur s. 437:frieri och bröllop, bd2.