Titel: "Kasta ut"

Meddelare: Hustru Märta Häggblad  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Nässjö

Det är en 35 år sedan. Jag tjänade då i en gård i Svedje. En person hade fått utslag - "råktför," som de säger. En gammal gumma skulle hjälpa honom. Han fick ta nio saltkorn i munnen. Så tog han en skopa med vatten, förde den nio gånger "ansjöns" omkring den sjuke, och för var gång skulle han spotta ut ett saltkorn i vattnet. Då detta var gjort, gick hon ut på förstugubron och kastade ut vattnet baköver vänstra axeln, i det hon sade: "Jord, väder och vatten tag ditt igen, och Jesus Kristus giv honom sin hälsa igen!" Det där var som sagt för 35 år sedan, men nu hör jag av dottern min, att hon sett någon göra precis likadant i år.