Titel: "Byte ax`n".

Meddelare: Hemmansägare Anders Strandberg

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Ström

I min ungdom hade vi en hel del lekar, som nu har kommit alldeles ur bruk. En av dessa var att " byte ax`n"( byte= dela sönder). Det var en sittlek. Sedan alla i sällskapet intagit sina platser, gick en person omkring och viskade i örat på var och en namnet på del av axens kropp- olika för var och en. En annan kom efter och sade, vartill de skulle använda delarna, som de fått. Då nu alla fått sin del av axen ävensom besked om vartill den skulle användes, gick lekdasen från den till den andre och frågade:" Vad fick du?". Denne svarade t.ex: " Högra hornet". " Vad skall du använda det till?". Peta mej i näsan med!" eller något ännu mera befängt. Nu gällde det hålla sig för skratt för den tillfrågade, ty skrattade han, måste han lämna part, som sedan skulle lösas igen med ett eller annat skämtsamt straff. Då man delade ut axen, drog man sig icke för att ta med varenda del av djuret.