Uppteckning nummer NM-TEU18758_13

Titel: Om Spel-Erik.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Spel-Erik var en storspelman här i Torp för en 50 år sedan. Han var på samma gång trollgubbe, som spelmännen förr i tiden ofta var, efter vad de påstår. En gång hade de dans på Naggen en sommarkväll. En yngre spelman, som hette Engström, skötte om musiken. Bäst det var, sprang en av strängarna av för honom: han lagade den, men inte förr hade han börjat spela igen, så rök där en sträng. Han förstod då, att det var något sattyg i vägen, varför han gick ut för att ta reda på, om där var någon annan spelman tillstädes. I förstugan fick han tag på Spel.Erik, och då tog han honom med sig in och hade honom till att spela några låtar, och sen höll strängarna åt honom. Det finns många berättelser om, att de gamla spelmännen av avundsjuka trollat instrumenten på tok för varandra.

Nordiska museet.Frågelista. S.o.m. sid. 313.