Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kristina Halvarsson  År: 1918

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Bopigor eller som de mera vanligt kallas "bojentor" stego vanligen upp kl. 4 a 5 på morgnarna. Sedan dom tänt eld, kokat kaffe och druckit gingo dom till källaren och silar grädden från mjölken och detta göromål kallades "ränna". Sedan skurades trågen och sattes i tårkning. Trågen voro alltid tillverkade af löfved och de som voro gjorda af alder lämnade alltid mäst med grädde. Sedan var det att gå i "foxe" fähuset "och måcka" bortskaffa spillningen efter kreaturen. Därefter mjölkas kor och getter och mjölken silas i trågen. Därpå lades mat för dagen i getkunten och en liten yxa fästades i en hylsa utanpå kunten. "Getyxan" användes dels för uppgörning af eld och dels för tagning af näver till näverskor m.m. Äfven lades i kunten garn för stickning och lärft till sömning båda delarna för göromål under dagen. Klockan hade nu blifvit 7 och boskapen löstes och fördes af bojentorna ut till beterna i skogen under en långdragen mässliknande sång som kallades för "kåkning". Mitt på dagen uppgjordes eld och kreaturen lade sig till hvila hvarunder dom "jarvade" d.v.s. idislade. Jätkullan kunde äfven samtidigt taga sig en "lur" d.v.s en kort lätt sömn. När dagen hade framskridit så att dom skulle fara hem med boskapen togs tiden därfär af solen och i mulet väder af getögonen hvars pupiller som på morgonen voro småa blefvo stora mot kvällen. Hemkommen bands kreaturen in och mjölkades hvarefter mjölken silades.

Nordiska museet. Frågelista. I vall.