Uppteckning nummer NM-HEU18758_2

Titel: Otrevligt julfrämmande.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

För ett 60-tal år sedan fick Jon Persson i Naggen på själva julkvällen på besök av Anders Lindgren i Korpåsen. En syster till honom tjänade där i gården. Anders bad om logi över natten, och det beviljades. Då de satt och åt julkväll, sade Anders med sorgsen röst: "I fjol om jul lovade jag Gud, att jag skulle bli en bättre människa till nästa jul, men huru är jag?" I det samma slog det några slag på dörren, och Lindgren sprang upp och ut. Alla karlarna i gården och Lindgrens syster sprang efter, men han var alldeles försvunnen. De sökte honom över allt men han stod ingenstädes att finna. Då sa hans syster, att det skulle ta och se efter under höstabben i fähusladan. Där var en massa hårdtrampat hö att langa undan, men så fann de också den försunne. Hur han kommit dit är en gåta. Av egen kraft hade han itne kunnat lyfta upp allt detta höet och lägga sig under det. Det måtte varit någon osynlig, som begravde honom. De tog in honom i stugan, för han var vid liv, men han var så omtöcknad till sina sinnen, att de måste vakta honom under natten. Detta har jag hört berättas av personer, som var med, så att det skall väl vara sant.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.m, sida 297.