Titel: Tunga döda.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

I en skogsby i södra delen av Torps socken dog en man, som sedan skulle med båt fraktas över en sjö efter vägen till kyrkoggården. Båten som den döde hade placerats i, blev så nedlastad, att den syntes ämna sjunka. Detta såg en person i en annan båt i sällskapet, och sa, att han skulle stiga över i den för hårt lastade båten. Det gjorde han, och då lättade båten med liket i. Den karlen kunde lite mer än supe och sättne x. Vad som förorsakade båda dessa delar är obegripligt, men de gamla ha berättat detta som full sanning.

Själv var jag för många år sedan med om något liknande. Vi hade två hästar för likvagnen, men det gick så tungt, att det syntes hålla på bli alldeles tröttkörda, men lyckligtvis började vägen luta ned mot kyrkogården, så att de orkade fram med den döde. Något outgrundligt tungt och för oss osynligt var antaligen med.

x han var hemma i magiska konster.