Uppteckning nummer NM-AEU18758_14

Titel: I gamla vattensågar.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Våsterhångsta

Nils Nilsson i byn Viken här i socknen berättade, att han som ung arbetade på Fagervikssågen ovanför sjön Leringen. Stället hör till Holm socken. De hade mycket att såga, så att arbetet på gick dygnet runt, men mitt i natten måste de i alla fall slå igen sågen en timme, för eljest var det något, som gick sönder för dem. Samma lär förhållandet ha varit också i den gamla sågen här i Alderängsån. De ha trott, att de funnits rå (rådande väsen) för sågarna lika väl som för allt annat, och rået skulle ha sin vilstund, det med, och om det inte fick på annat sätt, så gjorde de sågen i olag.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.m. sid. 307.