Uppteckning nummer NM-AEU18758_15

Titel: Oknytt i timmerkojan.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

En av mina bekanta - han lever än och är nämndeman, så att det här bör väl vara nånting att lita sig till - jo, han berättade, att han och några andra timmerhuggare en vinter huserade (höll hus, bodde i) en fäbodstuga på Finsta skog här i socknen. Det var ena kvällen, sedan de hade lagt sig. Elden brann på den stora, öppna spisen. Intill den hade en av karlarna hängt upp sina stövlar till torkning. Bäst det var, slängdes stövlarna av osynliga händer in under bordet, så att det bara dunsade. Han, som rådde om dem, sprang upp, svor och domderade och sa till åt det osynliga följet att låta hans stövlar vara i fred, om så hängde han dem tillbaka på deras plats och gick och lade sig. Inte förr hade han det gjort, så sopades allt brödet, som var upplagt på en hylla ned på golvet, och utanför kojan blev det ett hiskligt oväsen.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.m. sid. 305.