Titel: En fördold skatt.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Det var väl en 50 år eller så, sedan skräddaren Anders Vestman i Riset dog. Han har alltid jämrat sig att vara så fattig och hade blivit trodd. Så dog han. Sedan blev det så oroligt och ofrett uppe på vinden i hans stuga. En svåger till honom tog sig i anledning av detta till att undersöka där uppe på vinden. Bland annat, som han hittade, var en gammal nattsäck hängande på kroppåsen. Den tog han och undersökte noga, och då fann han 4000 kr. Inlindande i skräddarpink - små tyglappar, som blir, då man skär till plagg. Bl.a. fanns där sedlar, utgivna av Sundsvalls Enskilda Bank, som var så gamla, att man inte trodde, att det var något värde i dem längre, men banken löste i alla fall in dem. Det var väl Vestman, som for och stökade där uppe på vinden med sin gamla skatt. Sedan den var uppendagad, hörde man aldrig till något ofrett där i huset.

Nordiska museet. Frågelista. S.o.m. sid. 295.