Titel: Från fäbodarna.

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Fru Nordström berättar, att hon vid tolv års ålder var hjälppiga åt en äldre gumma om sommaren i Brandbergsbodarna. De brukade flytta därifrån på en bestämd dag om höstarna, men den här gången blev de för hindrade, så att de måste vara över en natt längre i fäbodarna, än beräknat var. Det blev en orolig natt för dem. Vittren kom flyttande dit med alla sina kreatur för att hysa in dem och sig själva i husen, efter som de var vana sedan förr. Det var ett sådant oljud ute på vallen om natten av skällor och djurläten, så att de kvinnorna inte fick en blund i ögonen. Flickan blev rädd, men gumman tog det med ro. Hon visste om, att vittren brukade hålla till där, då husen var lediga, och att de inte gjorde människorna något illa.