Titel: En pojke hörde på en trollpacka, …….

Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

En pojke hörde på en trollpacka, som höll på att tillverka en bara. Då hon hade nystanet färdigt, skulle hon sätta liv i det och sa: "Bli, bli bara! Det är ingen, som lyr (lyssnar) på dig. Du skall på jorden rinna, och jag skall i hälvetet brinna." Det blev intet liv i den baran, för där var ju en, som hade lytt gumman. Häxan kastade ifrån sig nystanet och gick sina färde. Då tog pojken baran och upprepade gummans ord. Och nu blev det liv i den, och han frågade pojken, vad han skulle göra. Pojken visste, att hans fader hade ett stycke åker, som var så till den grad magert, för det hade inte fått någon gödsel på många herrans år. Pojken satt baran till att draga gödsel till den åkern. Baran gav sig genast iväg. Om en stund såg pojken honom komma tllbaka, dragandes på en enda liten lort. Det tyckte han såg löjlig ut, att han inte kunde hålla sig utan slog upp ett gapskratt, men då blev baran stött på honom och drog inte något mera. Far min berättade att en gång, då han kom in i sin fars fähus, såg ett grått klot, som rullade fram efter golvet och försvann under ett stort kar, som stod där på golvet. Far skyndade sig till för att se efter, vad det kunde vara, men där var ingenting att upptäcka. Ty det fanns inte den mindsta lilla öppning mellan det släta golvet och karlaggen.

Nordiska museet.Frågelista. S.o.m. sid. 315.