Meddelare: Torpare,Slaktare,mm Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Far till gamla fru Höglund var storskytt. Likaså grannen hans, n Arendt. Dom där sköt mycken fågel. Dom sprang på tjäderlek. Åström hette fru Höglunds far.
I mitt hem förekom det mindre ofta. Far min satte mycke harsträ. Han mätte ut höjden fr. marken genom att spärra upp handens fingrar, sätta lillfingret mot snökanten och då skulle tummen nätt o. jämt nå upp till snaran.
Rätt många ägnade sig åt att sätta ut snarer och harastockar.
Haren koktes. "Harasoppa va go, hu." Å harablon var bra till mat. Mamma tyckte om den.
Per Abram Höglund sköt 21 speltjädrar en vår. Kalle på Anderberget sköt 11 och far hans 7 på en natt. Dom tog bara igen bröste på fågeln. "Hade ett helt kar fullsalta."

Nordiska museet. Frågelista. Nm 87. Jakt och djurfänge.