Uppteckning nummer NM-TEU35241_3

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Ett stadgat rykte hade tattarna för att kunna trolla och sätta ont på folk. I jan Nils i Åsen hade det kommit in en skojerska.
-Jaså, vi ska få främmand, sa husmodern lite försmädligt.
- Ja, vill ni ha främmande, så nog ska ni få främmande, svarade skojerskan.

Och sen den dagen så spökade det i gården. Grytlocken dansade på grytlocken, det slog hinhåles hårt i väggarna och det var ett liv. Fan själv kunde dom si sitta där på grytlocket och spela, och småtroll och satarer, små, små djävlar dansa runnan ikring där på grytlocke, så fan ätter. Där var el´ opp i åsan riktigt.

Och värst illa var pojken i gården. Han fick aldrig vara ifred. Han hade sett, han, att skojerskan hade stuckit in något under stenfoten på huset; lugn var pojken endast de stunder han var hos morfardern.

Ocn drängen skulle fresta skjuta ett skott mot det där onda. Men då small-ä där i aska bära edligen!

Men doktor Christiernin i Sundsvall botte-nä. Han rådde på-t till slut. Men då hade de fresta alla möjliga slags putterkallar.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 78. Tattare.