Uppteckning nummer NM-TEU35241_7

Titel: Skojare och zigenare förde ungefär samma liv. ….

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Skojare och zigenare förde ungefär samma liv. Zigenarna kom dock i regel i större band, och zigenarna hade brokoga kläder, hade liksom en uniform med mässingsknappar och prydnader. Så spådde dom och tiggde och ställde till med zigenarbröllop och tog upp avgift för att folk skulle få vara med och titta på det där roliga.

På Boda by fick ett band zigenare inte logi, när dom kom, så dom gatt tälta där norr på skogen. Men så var ju folk så nyfikna, så dom skulle dit och titta och beundra, så att zigenarna tjänade nog pengar i alla fall på besöket.

Skojare och zigenare är nog skilda folk. Jag tror inte ens dom är släkt, fast dom för ungefär samma liv.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 78. Tattare.