Titel: Taklagsöl.

Meddelare: Nils Olof Höglund  År: 1943

Socken/stad: Liden

När krubbåsen kommit på sin plats blev det traktering. När detta skedde visste man i bygden. Någon egentlig bjudning förekom inte, men träffade man någon kunde man säga: - Ja, du kan ju gå dit till oss du mä. Ja tror döm skö få opp krubbåsen i dag.

Man kom då vid affvadsdags. Mat kunde det vara, framförallt gryngröten. Och mjöhkjänter kom. Per Abram Höglund å jag fick gå mä sötmjölken från oss, Högen, då farbrorn min byggde upp i Järkvitsle.

Kaffe och kask började man med, och den dagen sparades inte på fyllan. Man söp nog hela dagen. Utom gryngröt hade man gammelost, sikrom, smör och bröd, lax och vad som fanns, bl.a. ägg.

Ungdom kom också ibland. Dans och spel blev det ofta fram på natten. Man höll till hemma.

Grönt förekom inte vid taklagsölet. Vid ett taklagsöl disputerade man om vem kunde sköta bussen bäst. Farbrorn min lade in en riktig buss, åt sen risgrynsgröten, tog så ut bussen och lade den på doslocket och skickade omkring den, så att alla kunde se hur välbehållen den var.

Nordiska museet. Frågelista. Nm 17. Tro och sed i samband med hus och husbygge.