Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1932

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Var brunnen grund hade man ett öskar av laggad ved i en käpp (ett smalt och djupt ämbar, kallades brunnshinken - endast där finns benämningen hink.)

Var brunnen djupare fick man skjuta ihop flera störar (hopsmidda järnlänkar) med vars tillhjälp hinken kunde firas ned och stjälpas.

Man kunde också sätta ett par stolpar stadigt på brunnsbron, lägga en kavel emellan, som kunde vridas med vev. Hinken fastsattes vid ett rep eller senare kätting.

Det äldsta sättet var nog med brunnsstång på en gaffel. Dylika fanns i min barndom, någon på varannan gård.

Pumpar fanns i min barndom. Sådana gjorde bönderna själva. Man borrade hål i stockarna med en "pumpnavar". Den var skålformig och vass och väl justerad. Först borrade man stocken med en "springvatten-navar". Denna var "grannare". C:a en halv tumm grov. För att kunna borra långa stockar, skarvade man på borren med stänger. Man borrade från båda hållen. Stocken lades på två bockar och klämdes fast med kedja och hävstång. För att inte borren skulle gå snett hade man en järnring över skarven mellan borr och skarvjärn, denna ring fyllde precis upp hålet.

Sen stockarna var borrade spetsade man dem och satte ihop dem. Stockändan borrade man ur och lilländan spetsade man till. Storändan slog man ett järnband omkring. Innan stockarna sattes ihop, band man en mängd trasor på en lina och drog fram och tillbaka genom stocken för att ränsa den från spån och flis.

Nederst i pumpstocken hade man en "klaff" (ventil), nederst i stocken även "jáfae". I kolven fanns också ett "jarte" som öppnade sig inåt, alltså åt andra hållet mot för "jarte" i pumpstocken. Pumplädret var riktat uppåt. Vattnet strömmade ut genom ett borrat rör.

Träpumpar fanns lite varstans.

Nordiska museet. Frågelista. Brunnar 2, s. 701.