Titel: Blåsa i vatten

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Då de "råkat för utslag och tocke" har de brukat "blåsa i vatten" för det. En tordagskväll gick man med en flaska och hämtade "norrinnande vatten". (Vatten ur en bäck, å eller källa, som rinner mot norr). Man skulle stoppa ner flaskan i vattnet och låta den rinna full och så satte man i korken under vattnet. Sedan gick man med flaskan till en smedja och blåste i den tre gånger med smidespusten. Med detta vatten tvättade den sjuke sig tre tordagar å rad. Men om medlet skulle hjälpa, måste vattnet ovillkorligen hämtas av ev motsatt kön än den sjuke. Det är nog somliga, som har den tron än i dag.