Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35213_1

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bröd, mjöl och grynrätter.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Kammekakebrö.

Rågmjöl: bakades ut i kornmjöl. C:a 50 cm breda. Jästes. Bakades i ljusugn. Till det bröd, som skulle vara till jul o. högtider var det anis och kumin. Bakades i travar. Inga hål. En del knallhårt. Detta sorts bröd delades alltid ut. Barnen fick 1/4 kaka, äldre 1/2 kaka. Vanligt till affvard. Husmor "gjorde då délen". Bröt brödet, skar fisk- eller fläskbitar och lade på. Sen fick man äta. Varken kniv eller gaffel. Man satte sig var som helst. Ibland kunde man få pelsa, fläsk, flott o.dyl. En laxskiva på en halv kammekaka kunde också bli affva. Denna spis gällde både drängar och övriga.

Det kammkakebröd som skulle vara till heldags, var litet bättre. Skräddmjöl och kryddor.

Sällsynt med brödkakor med hål i. Förekom hos Nilsson på Kvarnän (Sillre by).


Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder.Bd 8, sida 23.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35213


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


STADSGATA STADSMOTIV

RESIDENSET

BRUKSDAMM BOSTADSHUS BRUKSARBETARBOSTAD VINTERBILD

Ur

Sjal

Rya