Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35213_2

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bröd, mjöl- och grynrätter.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Där det var riktig ordning bakade man, så snart man fått mjöl från kvarn. Då höll man på 2-3 dar.

Tunnbröd
Korn- - havremjöl, även av rent kornmjöl.

a) Stöptes i vatten; blandade ibland i messmör, som gjorde brödet smakligare.
Sláka = bakatrög; vid tunnbrödsbak stora, väldiga.
Ett mindre för kammekakorna.
Ett ännu mindre för övrigt bröd.
Ingen jäst i tunnbröd.
Man begynte baka genast man stöpt.
Då tog man upp deg på bakabordet, knådade den och rullade de en kavle. Skar till "ämna" med fjalen. Formade dessa med händerna små kakor, jämna i kanten, kavlade ut dem, stampades med en fjärs på bägge sidor.
En annan "kästä på".
Kom någon och hälsade på, kunde hon få "häbbersb ?ttan". Man tog då en skiva och lade på en brödkakehalva och flidde besökanden. Brödskiva eller dylik.
"När dä tog på le mot sköta" (jöta) = då det inte räckte ihop.

Tunnbröd var först som sist. Detta åt man mest av. Detta stödde man på. Man lurade in strömmingar o. åt, då det var mjukt, annars fick man ju göra kista efter liket.


Nordiska museet. Frågelista. Matberdning och måltidsseder. Bd 8, sida 23.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35213


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BARRSKOG

Frisksport

BOSTADSHUS GÅRDSINTERIÖR STADSBEBYGGELSE

Harv

Stol

Stol