Uppteckning nummer NM-HEU35213_5

Titel: Bröd, mjöl och grynrätter.

Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Rögbuller.

Gjördes av rågmjöl. Stöptes i mjölk messmör. m.m. Anis o fenkål.
Bakades ut ill en rund bulle. Vanligt var att platta till den jästa bullen i mitten. Dock enstaka fanns som lät bullen ha sin jästa form. Pickades med en gaffel.

Påsk, pingst, midsommar. Till millamålsmat ibland. Då kunde man få en smolkake till. De platta bullarna kallades "smolkaker".
Bakades alltid till helgerna. Vanligen bakades smolkaker efter större tunnbrödsbak, medan värmen var i ugnen.Vanligt i bondgårdarna.

Den "baksen", som bakades till jul, av den tog man en kaka och lade ner i rågsikten. Där skulle den ligga, tills det var tid att så. Då fick man äta upp den. Då skar man den i skivor (ej kilar) och åt upp. Alla som deltog fick. Sääskaka kallas hon.

"Rårann" = ogräddad rand i brödet.
Allt som fanns på julbordet skulle hästen ha av. Vi följdes åt alla dit åt staln (stallet). Brännvin tyckten inte om.

Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder. Bd 8, sida 24.