Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35213_10

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bröd, mjöl- och grynrätter.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Brödets förvaring.
Förvarades på hjäller, hyllor, spjäler i taket. Även brödlårar.
Vanligen dåligt städade häbbren:
Som regel dålig ordning, allt blandat med varann. Mat förstördes i stor utsträckning. Det renaste köttet bör man salta in förståndigt det sämre köttet bör ätas upp snarast. Men detta gjordes sällan. Mask o. mal åt upp massor. Dåligt med laka. Fläskstyckena kunde vara svarta. Gräddhinkarna jäste så det fräste. Högar med fårskallar, som skulle sparas till ärtkött till våren, åt masken nästan upp. Talgoxar åt och förstörde.


Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder. Bd 8, sida 25.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35213


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


Frisksport

FÄNGELSE FÄNGELSE

BYGGE

Linne

Repprov

Stol