Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35213_11

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bröd, mjöl- och grynrätter.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Gröt.
Röra i mjöl i kokande vatten. Rörde med tvara. Aktade sig för "tjicklan". Mjöl som är "ört" (öt) går lätt att koka av; ört mjöl är grövre malet. Som regel malde man för fint.Alltid kornmjöl.

Åts varje kväll, för det mästa kl. 8 ungefär.
Till gröten åt man vanligen mjölk. Var det smått om, hade man dricka till grötväta. Sur dricka sötades med sirap. Ingen använde oskummad mjölk. O.P.H. hade före 20 år aldrig ätit sådan. Då man boförde skulle karlarna ha gröt, innan de gick "borti boa där de stängt o. gärdslat, burit ved o. vatten m.m. Även väta av mesost och vatten.
Även väta av vatten o. sirap.

Om sommarn, då kräken var i föbodan, mest tätmjölk eller surkärnad mjölk.
Sma rbro n: då lade man en smörklick i en fördjupning i gröten. I denne doppades gröten. Ett gemensamt fat för alla. Uppmuntran för något tungt arbete.
Även gemensamma kärl vid övrig ätning. Noggrant med att äta rent och snyggt.


Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder. Bd 8, sida 25.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35213


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BRO





Kanna

Fälltäcke

Lampa