Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35213_21

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Bröd, mjöl- och grynrätter.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Vällingar.

a) Slätvälling.
Kornmjöl. Ibland rördes mjölet i med vispen, ibland smält. Ofta mjölk.

b) Vattvälling.
Lika, men på vatten.

c) Klimpvälling.
Smet av kornmjöl, lades i klimpar i kokande mjölk.

d) Stänkvälling, drällvälling.
Smeten drälldes eller stänkes i.

e) Välling.
Stänkte vatten i ett tråg med mjöl. Arbetades sedan med händerna till massan blev torr och flingig. Koktes i mjölk.

f) Grynvälling. Korngryn.
Man kunde använda både grövre o. finare korngryn, även helkorngryn. Dylik välling var dock ej så vanlig, då den behövde lång tid att koka o. gärna brände vid. Koktes på mjölk, sedan grynen förvälts vatten.

g) Risgrynsvälling.
Mera sällan. Någon lördagskväll eller så. Man var less = trött på mjölkmaten, därför att man måste stå o. röra i den för jämnan.


Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder. Bd 8, sida 26.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35213


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer




PREDIKSTOL KYRKOINTERIÖR KYRKA

HÄRBRE

Underbyxa

Kanna

Vävprov