Titel: Dryck.

Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Till måltiderna hembrygd svagdricka. Nästan alltid. Hur gott om mjölk man hade, var det sällan mjölken var på bordet. Då fick kalvarna hellre äta upp den. Man drack hur mycket som helst. I träkannor. Två örstolar o. lock. Ur detta drack alla familjemedlemmarna. I kannan gick väl en kanna. Rätt svagt. Var man törstig och drack sig otörstig, kändes det i huvudet. Annars hade man inte så god råd "att slå på så stort där i maltkitla, inte".

I arbetet.
Fanns inte vatten hade man svagdricka. Man bar med sig kannan - brösthämtare fanns inte då.

Surblanna dracks mkt. Surmjölk blandades med vatten så den blev blå. Detta dracks. Mycket saltmat. God törst.

Vatten drack man inte så gärna.

Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder. Bd 8, sida 31.