Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NEU35213_42

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Strömming.

Upptecknare: Carl-Herman Tillhagen
Meddelare: Torpare, slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Till förfrukost: en smörgåsbetta. Det var allt.

Till frukost nästan varje dag strömming o. pärer. Det var regeln. Man fick ta, det man förmådde av strömmingen, Mest kokades den. Ibland glödstekt, ibland på hälla (någon bit av en gammal en järngryta med kvarsittande ben). Stektes alltså på elden.

Innan hemhandlarn kom, for man själv och köpte strömmingen i Sundsvall. Man åkte på flottar ner till Lövudden. Den förste hemhandlarn kom hit någon gång på 50-talets mitt. Sjödin var handlare nere i Byn under kyrkbygget 1858-9. Han tog sen hem strömming, sill m.m.

Strömmingsresan gjorde man på hösten vid marknadstiden. Man kunde köpa en tunna eller ett par halvtunnor. Alltid skulle man ha en fjärding surströmming. Där när oss åt dom opp en halvtunna surströmming. Så sur strömming var man håga på. Man åt den rå tillsammans med potatis. Om hösten, då man skar, var det vanligt med surströmming. 4-5 kr. fjärdingen. Vanlig strömming kostade 3,50-4 kr.


Nordiska museet. Frågelista. Matberedning och måltidsseder. Bd 8, sida 36.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: EU35213


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

BRÖLLOP MAN KVINNA

FRIKYRKA

Skolplansch

Klockkedja

Skåp