Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

När jag var i friaretagen var förlovningen inte bekant. Det har först på senare år den har tagit fart. Förr skulle det gå under sola och jola tills det var färdigt. Men var väldugt hemlighetsfull av sig.

På den tiden var det sällsynt att en flicka hade en klocka med mindre än att hon fått den av sin fästman. Titt och tätt hände det nog, att en pojke lånte ut sin klocka åt den fäbodjänta, han slog för. På detta sätt hade han nog inteckning i ett sänglag eller två, när det bar till.

Karameller kunde man också ge, då det lämpade sig. Flickorna kunde i gengäld ge en krage med skjortbröst.

Bland pojkarnas gåvor före förbindelsens offentliggörande var "lin stickan" vanlig. Den sattes på "stannet" på spinnrocken; den kunde vridas och på den sattes linet fast vid spinningen. Det var ett knåparbete att göra en sådan. Många var synnerligen vackert gjorda och kom att gå i arv inom släkten. Tog flickan emot gåvan var detta ett tecken till att friaren hade hopp.

Dylikt småarbete höll pojkarna på med på förjuls-kvällarna i skogs kojorna och där det annars passade sig. Mest gagnades kniven till dylig. Rävsor gjorde man finare värre och gav bort. En slev kunde man också tälja till och skänka bort. Men då skulle den vara fint gjord och grann värre. Strumpeband hörde också till de saker som man kunde ge varandra.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 29. Friaregåvor.