Titel: Att bota en förgjord laxnot.

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1936

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

En bonde hade noten förgjord. Man botade den genom att sy i en kil, som tagits ur "storluka" på hans byxor. I den vevan skulle han emellertid till julottan. Han var tidigt uppe och tog bara på sig pälsen för att gå ut och sköta hästarna. Men där fick han sig "na fasta dragnagba" och blev prium. Han tog sig en rock på körkvallen och stod där och pratade och glad som han var, stoppade han pipan och "él förpunjen" i rockfickan och gick in i kyrkan. Men ett tu tre tog det eld i rocken. Gubben upp och av med rock och päls - och där stod han på kyrkgången i byxor utan storlucka!

Men fiskturen återfick han emellertid.

Nordiska museet. Frågelista. Fcsc. Jaktens och fiskets folklore.