Socken/stad: Liden

Man skulle le hästen dit man ville han skulle gå. Å då skulle man ha skyffeln med sä å ta opp en fyrkantin torv å vändan opp och ner. Så skullel man ha salte mä så dä ungefär en näva å i de, dän salte skulle man då visa hur vitt hästen skulle få gå ä en läggat på torvan. Å så skulle man låta hästen äta upp de där salte riktit. Å sen hästen hade åte upp så skulle man lägge dän torven alldeles rikt tebaks å trampe dän så dä inte syntes den hadde vare öppen. Sen kunne man släppa hästen i den tron att han inte skulle lämna de dän område.

Nordiska museet. Frågelista. Tro om djur och växter.