Titel: "Tönnerell" och "fûntn"

Meddelare: Jonas Ulrik Johansson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Saxnäs

Mot all möjlig värk har de förr brukat bränna "tönnerell". De tog en bit tunder så pass stor som en bösskula, satte så syringen på det ställe där de skulle bränna, tände eld på tunderkulan och släppte ned den i ringen på huden. Där fick den ligga, tills den brunnit ut. Där blev då förstås ett brännsår, som varade och var ont. Ju mera det rann ur det, ju bättre var det, ty man trodde, att det var sjukdomen som flöt ut. Vid envis huvudvärk anbringades sådan eld på den del av huvudet, som värkte mest.- Ett annat medel, som också tillgreps mycket ofta, var "fûntn". Med en "snäppar" (ålderslagningsyxa) högg man ett djupt hål i köttet på den lem, som var ond. I detta hål lade man in stenen ur ett "tyvelbär" och bad om med en tunn, fin näver. Så länge stenen var inne i såret, läktes det icke utan bara bulnade och varade. Båda dessa medel ha använts mycket ända till senare tid, och de är nog inte helt bortlagda ännu.