Uppteckning nummer NM-SEU29936_11

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1936

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

De ville nog vara breda över bringan, prästerna. Vi hade en här, som hette Westerlund, som inte alltid var så god att tas med.

En gång på ett dopkalas skar det ihop mellan farbor min och Westerlund. En gubbe gav 50 öre i faddergåva, och den ville inte Westerlund ta emot ty givaren, som hette Nyberg, var "släkt med Kväcklingen" (rika bönder i byn Kväcklignen i Lidens sn.)
-Hå hå., sa Jacke Höglin.
-Åh hut. Åh hut i helvete, skrek Westerlund.

Och så var det färdigt för Jacke Höglin tog ingen hut. Till slut skulle prästen ta fram papper och penna och skriva upp allt vad Höglin sa - så att han kunde "sätta-n från nattvarden".

Och Westerlund skrev och skrev så lång papperet räckte och sen över bordduken "å dä skvätte bara edligen".
-Ja, skriv, skrek Jacke Höglin. Skriv å skriv dit, att - ä var en präst, som var så full så att han inte kunde läsa Fader vår. Skriv dit dä, å.

För då dom år 57 byggde Lidens nya kyrka, skulle prästen fullgöra över sin byggnadsplikt genom att morgon och afton hålla bön. Men då var han många gånger så full, Westerlund där, att han gick bet.

Nordiska museet. Frågelista. Folket i Bygden I, 1930-48, sidan 425.