Titel: Rise.

Meddelare: Fru Signe Lidgren

Socken/stad: Liden

A) Rise ot magen.
B) Rise ot huve (benen skilja sig åt).
C) Rise ot bena.

Vid smorningen skulle man smörja på ett visst sätt. På armlederna skulle man ex. börja mitt på insidan av handloven (där tummen slutar) och gå motsols runt. Man smorde bara i ränder. Från axeln till nedersta ryggkotan och till slutet av magen, från halskotan till hårfästet, från öra till öra, kring lederna, kring handflatorna, fotsulor, i ansiktet. Detta skulle ske på första torsdagen i nedan. Tre kvällar skulle barnet ges in av smorningen. Barnet fick ej badas på tre dagar. Medan smorningen var på, skulle barnet ges in av smorningen. Ingredienserna voro grytsot och lök.

Viktigt för framgången var att man trodde på kuren.

Nordiska museet. Frågelista.