Upptecknare: C-H Andersson
Meddelare: Skogvaktare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg

Gubben Linnholm på Själgårn söm dog över nitti år gammal för n fämtan år sään, tala n gång om, att far hansch, n Per Jansa hadde vöre ut för e storfiske. Döm sätte ut stannkrok nere vid båtläninga, å varje måra vi komme nö, var-ä tejjen på stannkroka, sa-n, å reva va åv, å vi gatt sätte ut nyen stannkrok, sa-n. Å tammä jäkuln, kär, nästa måra så va-n borte - reva, kroka å språga å alltihop! Å vi börde mä mört å öke på mä storabborn å sään mä bra no store jädder - å tammä jäkuln tog-na int va som helst. Män då sa faarn, att nu skulle vi smi. Å vi dit i smia å smidde n stor-en, stor-en krok. Å vi sätte dit tre liner, söm a mor hadde spönnä - stormkroksliner - å fekk e stora jädde söm vi to ti agn, å så sätte vi ut, sa-n, å knöt fast däri båthusknutn. Män tammä jäkuln, kär, san, när vi kömme nö öm måran hadd it storjädda tejje hä å - schlete å alle tre liner, söm a mor hadde bönna så schtärt! Så jekk-e na dagar, män då schante (dog) e jet. Då sa - far: "Män nu Ante, ha vi bete åt stor jädda!" Å vi tog flatadaggen ti krok å spel-lina ti line, å då sa n far: "Män nu i måra bitti, Ante, ä storjädda dö!" Å så fördes vi åt neråt sjön å sätte jeta på draggen å jillre ut åt-a så gött vi kunne, å så to vi lina kring n stokk där i båthusvägga. Män nä vi komma på måran ätter för ti vette - då vi komme, så vi såg båthuse sa-n, fekk vi se, att-a sto å lutte. Då sa n far: Nu Ante, ä a på! Å nä vi såg åt så hadde-na schlete lös n stokk, som sått fast bära däri ene knuta, å hadde vi int komme då vi komme, så hadde-na schlete-sä då å, den jäkulen! Å vi till å hala å dro i lina. Män tammä jäkuln dä jorde ett dugg, då vi drog, sa-n. Å vi gatt sta hem ätter hästn, å vi sätte för å tjörde. Å jädda ho ga mä sä e bit, - män så vande na, å tammä jäkuln förd-int hästn mä dit å vattne! Då gatt vi hem ätter annre hästen å, å då tykkte vi, att vi hadde bra ti skaklan - män tammä jäkuln, dä tårde no å! Män vi hadde väl öpp-a då å hadde live tå-a män jäkuln va ho va stor, gosse! Hä vart fisk fö sju månar å, huvä hä va stort så hänna sa-n å schlog ut mä ärman - å långe ärmer hadde-n, - döm rakk dit åt knäna på-n, å själv va Linnholmen tre ärner å tre töm.

Nordiska museet. Frågelista. Fcsc. Jaktens och fiskets folklore.