Titel: Mot tandvärk

Meddelare: Smed Jonas Kihlberg

Socken/stad: Hammerdal  By/kvarter: Fyrås

Man tar krut, svavel och brännvin i ett glas, rör om i detta med en kniv, under det man läser: "För sveda och värk jag med mina utvägar skall försöka och visa bort honom i Guds faderns, sonens och den heliga andes namn. Gud är ej så (att) han vill lindra dessa plågor. Nu anamma min blod åt själva djävulen. Bed honom om hjälp, om han vill ta all sveda och värk bort och dra till helvetet med allt och dra till en skog, där ingen bor och i en sjö, där ingen ror - i tre personers namn, faderns, sonens och den helige andes namn".- Sedan blåser man tre gånger i brännvinet, och så skall det av den, som har värken, tagas i munnen en stund, varpå han spottar det i elden.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d. ) Magiska medel. 5. ) Från metaller och mineraler råa eller förarbetade).

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1478