Upptecknare: Ella Ohlsson
Meddelare: Märta Vesterberg  År: 1917

Socken/stad: Holm

Min mor berättade, att när hon i sin ungdom var fäbodpiga i Ho fäbodar i Medelpad, så hörde de på vårarna när de kom, att "vitera" flyttade ifrån fäbodvallen. Borta vid en lövsvedja såg de små kvinnor med gula tröjor, och så hörde de hur de "köke" åt kräken. Dessa var också små, men skällorna hördes dunkla. När de sedan flyttade ifrån bodarna på hösten, hörde de hur "vitera" kom tillbaka igen. I de där fäbodarna skulle det alltid vara tyst efter kl. 12 på natten. Hade ungdomen något skoj för sig efter den tiden, så fick de antingen höra hur någon grind smälldes igen, eller också något annat ljud.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen V.