Titel: Det var några bekanta till mig ……………….

Upptecknare: Pehr Johnsson
Meddelare: Kyrkoherde C. Colliander  År: 1922

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Förlöf

Det var några bekanta till mig då jag tjänstgjorde uppe i Holm, som färdats upp till en fäbodstuga, att uppehålla sig där medan de fiskade. En kväll, då de frusna och våta sutto där inne, väntade på att potatisen skulle koka, som de nyss förut skalat, fingo de plötsligt höra musik. Man skyndade sig ut för att se efter vad som stod på och fick då se en spelman i täten och efter honom en hel skara ungdom. Spelmannen gned sin fiol allt vad han orkade och alla vandrade fram i danstakt. En av dem som hörde till inne i stugan skyndade bort emot dem, att tilltala spelmannen, men allt var då som bortblåst. Man varken hörde eller såg något mer den aftonen.

Ur Hammarsedtska arkivet. Gengångare.