Titel: Dödmull mot värk

Meddelare: Backstugesittare E. Jönsson  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

En av mina bekanta talade om det här för mig. Han hade en gång kommit in i en gård, där gumman hade råkat ut för värk, så att hon låg däri sängen och "håja och rejol sig". Han var i fyllan, den här, eljest hade han väl inte gjort, som han gjorde. - Han gick på körrgåln och tog en näsduk mull från en grav, värmde alltsammans framför elden och lade det på det ställe, som var värst ont, och genast slutade det att värka. Vad inte det märkvärdigt! Han hade hört, att de brukat göra så. Men han sade, att det var svårt, då han dagen därefter skulle bära mullen tillbaka, för då var han nykter. Men det gick bra. Han behövde inte bli ut för något obehagligt. Men han undrades mycket på, om det skulle vara stor synd, det där.