Upptecknare: Märta Hedlund
Meddelare: Bonde Fredrik Algren  År: 1939

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Ala

Vi fick så mycket lax att vi inte visste, var vi skulle göra av dem. Vi hade laxnät rakt utanför där hemma. Dom görja och fiska laxen mens ja var lilliten och fiska sen en 25-30 år. Förr var det ingen som kom på det. Det var en bekant till pappa som kom hit från Ångermanland och han såg att det skulle gå att få lax där. Förr hade dom laxnät längre ut.

Nu satte dom laxnät alldeles vid tvärdjupet, för det går en bank här. En påle vid stranden och en alldeles där sandbanken tog slut. En lite längre in i banken. Så satte vi krokar medströms och satte flera i rad undan för undan. Varje nätkrok var en 25 - 30 alnar. Vi satte dom på en 8 - 10 alnars djup.

Det var mycket djupare utanför.

Det var grovmaskiga nät, ungefär 5-kilos lax som fastna. Vi msåte sätta för hästar ofta när vi vittja näten, för vi orka inte bära. Flottchefen Sjöbom han köpte opp och skicka söder ut.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske, bd 16.