Titel: Storjägare. Håkan på Anderberget.

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget

Han kom till Holm i unga år och började lära sig trolldom av en trollgubbe där som hette Mats Stafansa. Och så kom han flyttande hit till Anderberget och bodde här. På den tiden var han spelman. Han kunde åka skidor från Anderberget upp till Fors kykra fram och tillbaka på tre timmar och fiol spelte han hela vägen.

De första (spöken) han fick se var två stora svarta huvuden här i Gussjödalen som han inte kunde bli fri. Och så började han bråttas med den gröne. Och det var på en åker här nedanför dom brukade slå fång med varandra och då såg det ut som om dom skulle vinna liksom varannan gång. Och så började han att skjuta både natt och dag. Han låg inne i en stuga, han hade, men länge kunde han inte ligga förrän han måste upp och svara honom och skjuta, - dom sköt på varandra hin håle och Håkan tills att dom fraktade ner honom till Lidens kyrka till prästen, Tavelin hette han. Denne skulle ha honom bakom altarringen, men då höll nog den gröne igen. Men då sade Tavelin: "Jag är nog tung att lyfta, jag!" sa han. Och så laddade han bössan åt honom då, prästen, och då kom han utanför kyrkdörren då, så small det för den gröne så att kulan brände Håkan i sidan, men då small det för en Håkan också, och sedan var han fri den gröne ända, tills han dog. Och han dog år 58. Några konster medan han levde, gjorde han aldrig.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.