Titel: Björnjakter.

Meddelare: Skogsvaktare, jägare Torsten Norman  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Skälsjöberg

En gång hade gubben Staverman varit upp till Skälsjön och fiskat och haft lodbössan med sig. På hemvägen träffade han fågel, varför han laddade geväret med järpladdning. Men hur det nu var, så kom han inte i skotthåll för någon fågel varför järpladdningen blev kvar i geväret. Gubben tog vägen hemåt till Slättmon, och kommen till Storbacken får han se en stor björn komma gående på bakbenen med famnen full av mossa, för det var ju på hösten, och han skulle reda idet. Gubben Staverman tog sig nu en funderare på hur han skulle göra, om han skulle försöka skjuta med järpladdningen eller smyga sig ifrån honom. Men länge funderade han inte utan lade an och sköt - i mossbördan. Och mycket riktigt! När det small så släppte björnen mossan och började undersöka bördan för att se efter vad det var som hade med ett skott, som hette duga, och med det sköt han nog ihjäl björnen.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.